V nabídce portugalských vín se zaměřujeme na oblast Douro ve vnitrozemí severního Portugalska, oblast, ve které se pěstuje veškeré víno na výrobu známých portských vín. V tuto chvíli spolupracujeme se dvěma vinařstvími: Quinta Vale Dona Maria / Van Zellers a Alves De Sousa.

Do roku 1986 musel ze zákona každý výrobce portského vína nechat svá vína zrát přímo ve Vila Nova de Gaia v ústí řeky Douro. Tento požadavek mnohé pěstitele vína a vinaře prakticky nutil prodávat hrozny pro výrobu portského velkým firmám, které měly možnost skladovat dozrávající vína přímo ve Vila Nova de Gaia. Jakmile byla tato podmínka odstraněna, v údolí Douro nastala doba zajímavých změn. Menší vinaři mohli začít vyrábět svá vlastní vína a označovat je jako portská, a zároveň mnozí členové velkých rodin vlastnících tradiční značky se rozhodli vrátit ke kořenům a začít pod novou značkou na starých vinohradech, kdysi založených průkopníky vinařství v údolí Douro. Právě s takovými vinaři jsme se rozhodli navázat spolupráci.

Quinta Vale Dona Maria je "vlajkovým" vinohradem rodiny Van Zeller, která se v Portugalsku usadila na konci 17. století. Firma Van Zellers & Co. byla oficiálně založena v roce 1780 jako obchodník s portským vínem. Quinta Vale Dona Maria se majetkem rodiny stala v roce 1996 a značka Van Zellers pak začala pod dlouhou době nečinnosti opět fungovat v roce 2006. V roce 2009 byla na trh uvedena nová řada portského Van Zellers. Značka je typická svým tradičním přístupem k vínům, značná část vína se dodnes šlape v žulových nádržích jako za starých časů.

Vína z Quinta Vale Dona Maria jsou typická svou plností, zakulaceností a bohatou ovocnou chutí. Vína plná slunce.

Alves de Sousa je v Portugalsku velice známé vinařství, které staví na více než 100letou tradici pěstování hroznů pro největší značky portského. Na konci 80. let se rodina rozhodla zásadně přehodnotit svůj přístup k pěstování vína a začala zásadní rekonstrukce a modernizace vinohradů. V roce 1992 uvedl na trh svá první vína, která okamžitě přilákala pozornost odborníků a milovníků vína. V roce 1999 se stal vinařem roku a v roce 2006 toto ocenění, jako první vinař v historii, získal podruhé. Alves de Sousa je průkopníkem moderních technologií; namísto šlapání lidskou nohou používá speciálně navržený stroj, který, dle jeho slov, tuto práci provádí lépe a přesněji než lidská noha. Vína, která nabízíme, jsou typická svou komplexní a velmi zajímavou chutí, kde se minerální a kořeněné tóny snoubí s typickou výraznou ovocnou složkou vín z údolí Douro.

Vinho Verde a LS Vinhos

Vinho Verde je oblast, která je známá hlavně veselým a svěžím bílým. Pro mě ikonickým zástupcem tohoto druhu vína představuje LS Vinhos, malé rodinné vinařství, které mimo Českou republiku dodává víno do zahraničí jen velice vzácně. Našlo si ke mně cestu náhodou poté, co jsem ochutnal na dvacet různých druhů a značek a ztratil naději, že naleznu, co hledám. Na terase v jedné z portských restaurací jsem si objednal láhev „verde“ a okamžitě jsem se od obsluhy dožadoval kontaktu na dodavatele… Logo LS Vinhos s kopečkem a křížkem je replikou značky, kterou dědeček současného majitele vypaloval dobytku, a etiketa je krásnou variací na portugalské azulejos. Luis Santos vlastní zhruba 7 hektarů vinic v krásném prostředí nedaleko Guimarãese. Po jednogenerační pauze se rozhodl navázat na rodinnou tradici a vrátil se k pěstování a výrobě vína. Jde mu to skvěle.

Douro a Cristiano Van Zeller

Douro je druhá nejstarší demarkovaná vinařská oblast na světě, a kromě dourských vín (Douro DOC) se zde pěstuje veškeré víno na výrobu známých portských vín. Kdybych měl jedním slovem charakterizovat dourská vína, řekl bych, že jsou sofistikovaná. Všechny aspekty pěstování, výroby a dozrávání vína v údolí řeky Douro jsou komplexní. Zdejší vína jsou tak lahodným důkazem o triumfu lidské vynalézavosti, pokory a houževnatosti. Ze všech překážek se poctivým přemýšlením a neúnavnou rafinovanou prací staly přednosti. Místní krajina je specifická a, mírně řečeno, náročná. Teploty v létě zde běžně přesahují 40 stupňů Celsia, v zimě naopak nezřídka klesají pod bod mrazu, a každoročně tu dokonce sněží, což je na Portugalsko nepříliš běžná věc. Celkově je krajina dosti vyprahlá, s břidlicovým podložím, přičemž sklon vrstev je vlivem vrásnění na mnoha místech téměř svislý. Kořeny vinné révy si tak musí probíjet cestu mezi těmito vrstvami, někdy do hloubky několika desítek metrů. Terasy po staletí vydobývané na hornaté a drsné zemi svědčí o obdivuhodném množství práce, které generace neúnavně odváděli, aby svůj pot a námahu proměnili v jedinečná vína. Zároveň tím – téměř mimoděk – vytvořili úchvatnou scenerii, kde se záměr člověka harmonicky snoubí s charakterem okolí. Vína pěstovaná v extrémních podmínkách vyprahlého léta a kruté zimy jsou nezaměnitelná a velmi intenzivní. Přispívá k tomu i pro nás zvláštní způsob pěstování, kdy směs různých odrůd je tradičně vytvářená již ve vinici, a většina vín jsou tak cuvées, které nejlépe vyhovují místním podmínkám. Do roku 1986 všichni výrobci portského vína museli ze zákona nechávat svá vína zrát přímo ve Vila Nova de Gaia v ústí řeky Douro. Tento požadavek mnohé pěstitele vína a vinaře prakticky nutil prodávat hrozny pro výrobu portského velkým firmám, které měly možnost skladovat dozrávající vína přímo ve Vila Nova de Gaia. Jakmile byl tento zákon zrušen, v údolí Douro nastala doba zajímavých změn. Menší vinařství mohla začít vyrábět svá vlastní vína a označovat je jako portská, a zároveň mnozí členové velkých rodin vlastnících tradiční značky se rozhodli vrátit ke kořenům a začít pod novou značkou na starých vinohradech, kdysi založených průkopníky vinařství v údolí Douro. Právě s takovými vinaři jsme se rozhodli navázat spolupráci.

Van Zellers & Co. je značka věhlasné vinařské rodiny, která vyrábí portské víno v údolí řeky Douro nejdéle ze všech. Z Nizozemska se rodina z politických důvodů odstěhovala do Portugalska, a již v roce 1620 se začali věnovat obchodování a výrobě portského vína, jako první pak exportovali portská vína například do pobaltských států. Firma Van Zellers & Co. byla oficiálně založena v roce 1780 jako obchodník s portským vínem. Dnes již 14. a 15. generace rodu Van Zellers pečuje o vinice oblasti řeky Douro, a se zápalem sdílí s ostatními své dlouholeté vinné dědictví. Značku vede dourský čaroděj a nadšený popularizátor dourských vín Cristiano Van Zeller, jeden ze zakladatelů věhlasného spolku Douro Boys založeného v roce 2003. Značku Van Zeller’s & Co. dostal k Vánocům roku 2016 od svého strýce, který ji vlastnil před ním. Veškerá portská a část našich dourských vín pochází právě z vinohradů Van Zeller’s & Co. Před převzetím značky Van Zeller’s & Co. byla Cristianovým „vlajkovým“ vinohradem Quinta Vale Dona Maria. Ta se stala majetkem rodiny v roce 1996, kdy se Cristiano Van Zeller, v té době již uznávaný vinař pracující pro proslulé značky jako Quinta Do Noval, rozhodl vydat vlastní cestou. Značka je typická svým tradičním přístupem k vínům, značná část vína se dodnes šlape v žulových nádržích jako za starých časů. Vína z Quinta Vale Dona Maria jsou typická svou plností, zakulaceností a bohatou ovocnou chutí. Vína plná slunce. My dovážíme zejména řadu Rufo a vyšší fantastické řady, mezi nimiž vyniká Quinta Vale Dona Maria Tinto, kde se v jedné láhvi sešlo na 40 odrůd.

Můžete se těšit na:

Doufám, že již brzy začneme dovážet i značku Alves de Sousa. V Portugalsku jde o velice známé vinařství, které staví na více než 100leté tradici pěstování hroznů pro největší značky portského. Na konci 80. let se rodina rozhodla od základu přehodnotit svůj přístup k pěstování vína a začala se zásadními rekonstrukcemi a modernizacemi vinohradů. V roce 1992 uvedli na trh svá první vína, která okamžitě přilákala pozornost odborníků a milovníků vína. V roce 1999 se Alves de Sousa stal vinařem roku a v roce 2006 toto ocenění, jako první vinař v historii, získal podruhé. Alves de Sousa je průkopníkem moderních technologií; namísto šlapání lidskou nohou používá speciálně navržený stroj, který, dle jeho slov, tuto práci provádí lépe a přesněji než lidská noha. Po zkušenostech z více než 30ti let modernizace vinohradnictví se dnes v pěstování vinic naopak opět vrací ke staleté tradici pěstování vinic o mnoha odrůdách, a je nekompromisním zástancem autochtonních dourských odrůd. Jeho vína, jsou typická svou komplexní a velmi zajímavou chutí, kde se minerální a kořeněné tóny snoubí s typickou výraznou ovocnou složkou vín z údolí Douro.